Ruokaympäristöllä on väliä

Kaikille tutun ruokaympyrän lisäksi myös ruokaympäristöllä on merkitystä elämäntapamuutosten ja painonhallinnan kanssa kamppailevien kuluttajien arjessa. Sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki korostaa, että lihomiseen johtava syöminen on luontaista käyttäytymistä nykyisessä ruokaympäristössä. Yhä helpommin saatavilla on uusia tiheäenergisiä ruokia, sillä pizzerioita, hampurilais- ja kebabravintoloita on miltei joka kadunkulmassa. Osasyynä lihomiseen on napostelu, jota tehdään usein huomaamatta. Naposteluherkut ovat energiatiheydeltään usein suuria. Ihminen ei aisti syömäänsä kalorimäärää, vaan tulee kylläiseksi ruuan määrästä. Myös suuret annos- ja pakkauskoot houkuttelevat syömään enemmän. Mustajoen katsaus ”Ruokaympäristön muutos selittää pääosan väestöjen lihomisesta” löytyy Duodecimin verkkolehdestä 5/2015.