Yrtit ikkunalle

ruukkukaksosetKevät versoo keittiössä

Yrttejä voit kasvattaa niinkin lähellä kuin oman keittiösi ikkunalaudalla tai työpöydällä. Parhaat kasvupaikat ovat itä- ja länsi-ikkunoilla. Kokeile keittiöpuutarhasi kanta-asukkaiden lisäksi myös itsellesi uusia tuttavuuksia. Yrttejä voit käyttää ruoanvalmistuksessa monipuolisesti. Parhaimmillaan ne ovat tuoreina, mutta kuivattuinakin melkoisia makuhermojen kutkuttajia.

Tässä on itua! – Korvaa suolan käyttöä yrteillä

Mausteet ja erityisesti suola keräävät kehoon nestettä. Ihmisen päivittäinen suolan tarve on 1,5 – 2,0 grammaa. Suomalaiset ovat suolan suurkuluttajia. Suolaa käytetään 8 -10 grammaa vuorokaudessa. Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja edesauttaa monia sairauksia. Mausta vaihteeksi yrteillä. Niiden makuvalikoima on huikea. Yrtit sopivat pää- ja jälkiruokiin sekä juomien raikastajiksi. Esteettinen kulinaristi koristelee yrteillä salaatit, voileivät ja välipalat. Kastele säästeliäästi ja kasvata rakkaudella niin saat palkaksi kourallisen terveyttä ympäri vuorokauden.

Kotiapteekin lempeät virkistäjät

Tuoreet yrtit eivät vain anna makua ruokaasi, vaan toimivat todistetusti apuna terveydellisiin pikkuvaivoihin. Mintusta on apua ruuansulatusvaivoihin ja timjami lievittää yskänärsytystä. Kiireinen päivä on mukava päättää kupilliseen raikasta yrttiteetä. Yrteillä on virkistäviä vaikutuksia. Lisää niitä jalkakylpyyn, käytä huonetilojen raikastajina tai keittiön piristäjinä.