Puolukasta pirteyttä syksyyn

Puolukka on yleisesti käytetty marja. Tämä hapan herkku viihtyy parhaiten kuivien kangasmetsien metsissä, ja odottaa parhaillaan noukkijoita. Puolukka on monipuolinen marja, jota voi hyödyntää laajasti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Puolukasta voi tehdä mehua, hilloa, puuroa, sosetta ja hyytelöä. Sitä voidaan myös lisätä leipään ja mämmiin. Puolukat säilyvät erittäin hyvin ilman säilöntäaineita niiden sisältämän bentsoehapon takia.
Puolukan tärkeimmät terveysvaikutukset perustuvat sen erilaisiin polyfenoliyhdisteisiin sekä kivennäis- ja hivenaineisiin, joita se sisältää paljon. Puolukan sisältämillä yhdisteillä on suotuisa vaikutus mm. kolesteroliaineenvaihduntaan ja tulehdusten ehkäisyyn. Puolukka on myös hyvä kuidun lähde. Marjat edistävät maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, pitävät suoliston terveenä, edistävät raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia.