Painonpudotuksen hyödyt

Painonpudotuksella on useita terveyshyötyjä. Tässä artikkelissa kerromme painonpudotuksen aineenvaihdunnallisista, mekaanisista ja mieleen kohdistuvista hyödyistä. Hormonaalisiin ja hedelmällisyyteen liittyvistä vaikutuksista voit lukea lisää tästä täältä.

Painonpudotuksen hyödyt aineenvaihduntasairauksissa

  • Kakkostyypin diabetes: Jo 5 %:n painonlasku korjaa sokeritasapainoa. 
  • Kohonnut verenpaine: Ainakin alussa laskee useimmilla. 
  • Sepelvaltimotauti: Eteneminen saattaa viivästyä. 
  • Metabolinen oireyhtymä: Korjaantuu selvästi. 
  • Rasvamaksa: Pienikin painonlasku vähentää maksan rasvaa, maltillisuus muistettava, sopivana pudotustahtina pidetään 1-2 kg / kuukausi. 
  • Laskimoveritulppa: Todennäköisesti myönteinen vaikutus.
  • Kihti ja sappikivitauti: Kohtaus saattaa laueta, jos laihduttaa nopeasti, mutta pitkäaikainen oireilu voi helpottua laihtumisen seurauksena. 
  • Syöpäsairaudet: Joissain tapauksissa painonpudotus pienentää uusiutumisen riskiä. 
  • Hedelmättömyys: 5–10 % painonpudotus vaikuttaa suotuisasti hedelmällisyyteen.

Painonpudotuksen mekaaniset hyödyt

  • Painonpudotuksen ollessa vähintään 10 % helpottuvat: nivelrikko, alaselkäkipu, ruokatorven refluksitauti, virtsankarkailu, kohdunlaskeuma. 
  • Synnytykseen liittyvät haasteet: laihtuminen ennen raskautta ja raskauden aikainen, maltillinen painonnousu vähentävät synnytyskomplikaatioita. 
  • Ihopoimuista johtuvat iho-ongelmat: helpottuvat, mutta ihopoimuja saattaa jäädä.
  • Uniapnea: suurimmalla osalla korjaantuu. 
  • Astma: laihtuminen vähentää tarvetta lääkitykselle ja helpottaa oireita (mekaaninen ja metabolinen vaikutus).

Mieleen kohdistuvat hyödyt

  • Masentuneisuus ja ahdistuneisuus: voivat helpottua. 
  • Unettomuus: kehon painosta johtuvat unihäiriöt vähentyvät. 
  • Stressi: painonpudotus tuo hieman helpotusta. 
  • Muistisairaus: ennen vanhuusikää tapahtuvassa laihtumisessa riski pienenee.

Kirjoittaja: Verkkopuntari-tiimi

Lähde: Pietiläinen, K. 2015. Lihavuuteen liittyvät sairaudet ja haitat. Teoksessa K. Pietiläinen, P. Mustajoki & P. Borg (toim.) Lihavuus. Helsinki: Duodecim.