Trendiruokavaliot

Trendiruokavalioina pidetään esimerkiksi kasvisruokavalioita sekä urheiluun, kehonrakennukseen, laihduttamiseen ja painonhallintaan tähtääviä ruokavalioita. Yleisesti trendiruokavalioita kutsutaan myös erityisruokavalioiksi, sillä muutokset ravinnon koostamisessa ovat samantapaisia kuin sairauden hoidossa käytettävissä ruokavalioissa. Tyypillistä ruokavalioille on esimerkiksi, että tiettyjä ruoka-aineita vähennetään, korvataan, vältetään, eliminoidaan tai että tiettyjen ruokien määrää lisätään.  

jalka maassa liidulla piirretty nuoli

Trendiruokavalioiden kehityskulkua voidaan tarkastella mediassa käytävän ruokakeskustelun ja -puheen kautta. Suomalaisessa ruokapuheessa keskeistä on ruoan terveellisyys, puhtaus ja luonnonmukaisuus. Kuluttajien suhtautumista ruokaan ovat muokanneet myös esimerkiksi painonhallintaan, ympäristövaikutuksiin ja ruuan tuotannon eettisyyteen liittyvät kysymykset.

Ruokakeskustelua seuraavat ja siihen osallistuvat saattaa kokea, ettei tavanomainen ruokavalio edusta heidän ruokaidentiteettiään (omat asenteet, tunteet ja toimijuus suhteessa ruokaan), ja he alkavat noudattamaan ruokavaliota, joka sopii heidän identiteetilleen ja elämäntyylilleen. Ruokaan liittyvästä trendikäyttäytymisrtä ovat esimerkiksi fleksaaminen (kasvisruokavalion noudattaminen osittaisesti), vegaaniruokavalion noudattaminen ja hyönteisten suosiminen ruokavalinnoissa.

Nuorten keskuudessa erityisruokavalioihin, sairauden hoitoon ja elämäntapaan liittyvien ruokavalioiden noudattaminen on lisääntynyt. Myös usean erityisruokavalion noudattaminen samanaikaisesti on yleistynyt. Eri elämäntapoihin liittyvien ruokavalioiden käyttö on usein kokeilevaa ja lyhytkestoista.

15-64 -vuotiaiden keskuudessa pinnalla on ollut eläinperäisten ruokien välttäminen sekä vegaanisen ja kasvisruokavalioiden suosiminen. Erilaisia trendiruokavalioita voivat olla esimerkiksi proteiinipitoinen ruokavalio, gluteeniton (muusta syystä kuin keliakiasta johtuva), paleoruokavalio, 5:2-ruokavalio tai raakaravintoruokavalio.

Trendiruokavalioihin liittyvä ruokapuhe voi vaikuttaa sekä yksilöiden että valtaväestön käsityksiin terveyttä edistävästä ruoasta. Mahdollista on, että vähähiilihydraattisen ruoan puolestapuhujat ovat voineet vaikuttaa käsityksiin eläinrasvojen terveellisyydestä. Trendiruokavalion noudattaminen voi tietyissä tilanteissa lisätä myös terveysriskiä tai johtaa jopa ravitsemushäiriöihin. Kuten esimerkiksi ruokavalio, jossa pääosa energiasta saadaan rasvoista ja proteiinista, suurentaa veren rasva-arvoja. Liian vähäisen kuidun saannin seurauksena myös suoliston toiminta häiriintyy.

Toisaalta, trendit ja ruokapuhe voivat ohjata myös kohti kestäviä valintoja, kuten kasvisruokavalioiden suosion kasvun kautta on käynyt.

Lähde:

Elorinne A-L. ja Voutilainen E., 2021. Kasvis-, trendi- ja etniset ruokavaliot. Teoksessa Mutanen, M., Niinikoski H., Schwab, U. & Uusitupa, M. (toim.) Ravitsemustiede. Kustannus Oy Duodecim.

Skip to content