Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et kuitenkaan löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

OmaVerkkopuntarin voi aloittaa omatoimisesti ja sitä käydään läpi itsenäisesti. Ohjattua Verkkopuntaria käydään läpi yhdessä ammattilaisen kanssa. Muuten sisällöt ovat samankaltaiset.

Verkkopuntari sopii sinulle, jos koet tarvetta muuttaa elintapojasi, olet valmis siirtymään sanoista tekoihin, olet riittävän teknologiamyönteinen ja sinulla on aikaa verkkotyöskentelyyn.

Tarvitset laitteen, jolla osallistua ja internet-yhteyden. Myös mobiililaitteella voi osallistua.

Riittävän vakaa elämäntilanne on eduksi, koska verkkokurssi vaatii hieman aikaa. Toisaalta, joskus pienikin muutos arjessa voi käynnistää hyvän kierteen.

Huomaa, että muutosten aikaansaaminen Verkkopuntari-ohjelman tukemana edellyttää sitoutumista paitsi elintapamuutokseen että verkko-osallistumiseen. Verkko-osallistuminen tarkoittaa esimerkiksi viikoittain aukeavien sisältöihin tutustumista ja muutosta tukevien tehtävien pohtimista, yksin ja/tai ohjaajan kanssa.

Ohjattuun ryhmävalmennukseen osallistuvilla on lisäksi mahdollisuus käydä ryhmäkeskustelua vertaistuen saamiseksi.

 Materiaali perustuu tutkittuun tietoon. Verkkopuntarissa osallistujat asettavat realistiset tavoitteet ja muutossuunnitelman.

Ohjatussa Verkkopuntarissa ohjaajina toimivat terveydenhuollon ammattilaiset (esimerkiksi ravitsemusterapeutit, terveydenhoitajat, sairaanhoitajat, fysioterapeutit) sekä ohjaajapareina myös liikunnanohjaajat.

Verkkopuntari on vuoden ohjelma, jonka pääteemat ovat ravitsemus, liikunta, voimavarat ja lepo.

Osallistuminen painottuu verkkoon, mutta sisältää tapaamisia myös ohjaajan kanssa. Tapaamisia on alussa, viiden viikon, kahdentoista viikon ja vuoden kohdalla. Tapaamisia voi olla sovitusti enemmänkin, riippuen osallistujan tarpeista ja ohjaajan resursseista. Ryhmiin osallistuvat tapaavat myös ryhmänsä kanssa.

Tapaamiset toteutetaan joko kasvokkain, puhelimitse tai videoyhteydellä.   

Verkkopuntarissa avautuu 11 viikon ajan uutta sisältöä, joka sisältää tietoa ja tehtäviä elintapamuutoksen ja motivaation tueksi, liikunta- ja linkkivinkkejä ja vapaaehtoisen viikkotehtävän. Tarkemmat viikkosisällöt löydät täältä.

Osallistujilla on mahdollisuus käydä verkon kautta keskustelua kirjoitettuna viestintänä ohjaajansa kanssa ensimmäisen 12 viikon ajan. 

Ohjatun vaiheen jälkeen alkaa ylläpitovaihe, jonka jälkeen osallistuja saa sähköpostiinsa viikoittain kuukausiteemaisesti muutosta tukevan haasteen.  

Riippuen ohjaajasta, Verkkopuntarin perussisältöön on mahdollista sisällyttää myös muuta toimintaa. 

Itsenäisesti suoritettavaan OmaVerkkopuntariin pääset mukaan  rekisteröitymissivulta. 

Ohjattu Verkkopuntari edellyttää ohjaajaa. Mikäli alueellasi on käynnistymässä ohjattua Verkkopuntari-toimintaa, ole yhteydessä ohjaajaan. 

Mikäli sinulla ei ole tiedossa alueellasi alkavia valmennuksia, voit olla yhteydessä alueesi yhteyshenkilöön tai Satakunnan Sydänpiiriin sähköpostitse verkkopuntari@sydan.fi tai puhelimitse 050 342 8945.  

OmaVerkkopuntariin osallistuminen on maksutonta.

Ohjatun Verkkopuntarin maksullisuus riippuu paikallisesta järjestäjätahosta, joka voi periä osallistujamaksun. Julkisella sektorilla toteutetut Verkkopuntari-valmennukset ovat usein maksuttomia tai niistä on peritty nimellinen osallistujamaksu. Mahdollisen maksullisuuden voi tarkistaa ottamalla yhteyttä järjestävään tahoon, esimerkiksi omaan terveyskeskukseen. 

 

Satakunnan Sydänpiiri tarjoaa teknistä tukea maanantaista torstaihin kello 9-15 välisenä aikana puhelimitse p. 050 342 8945 tai sähköpostitse verkkopuntari@sydan.fi

Kun käyttäjälle luodaan ensimmäisen kerran Verkkopuntari-käyttäjätunnus, hän saa sähköpostiinsa kirjautumislinkin Verkkopuntariin.

Jos sinulla on olemassa käyttäjätunnukset, mene www.verkkopuntari.fi -sivulle ja paina oikeasta yläkulmasta kirjaudu-painiketta. Kun olet kirjautumissivulla, voit pyytää salasanan vaihtoa “unohditko salasanasi” -kohdasta. Saat ohjeet sähköpostiisi. 

Jos et ole saanut sähköpostia tai et ole varma, onko sinulle tehty jo tunnukset, ota yhteyttä Verkkopuntari-tiimiin joko sähköpostitse verkkopuntari@sydan.fi tai puhelimitse 050 342 8945. 

Ohjattua Verkkopuntai-toiminta voidaan käynnistää, kun vähintään yksi ohjaajista on osallistunut perehdytykseen ja organisaatiossa on tehty päätös toiminnan käynnistämisestä. 

Ohjaaja ottaa yhteyttä Satakunnan Sydänpiiriin  sopiakseen milloin kurssi avataan käyttäjille.

Ammattilaisille Verkkopuntarin käyttö on maksutonta.

Satakunnan Sydänpiiri on saanut toiminta-avustuksen sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea:lta, jonka myötä Verkkopuntari-työkalun käyttö on jatkossakin maksutonta.

Terveydenhuollon ammattilainen (terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti tai vastaava) pääsee Verkkopuntari-ohjaajaksi osallistuttuaan Verkkopuntari-perehdytykseen. Perehdys on kestoltaan 4 tuntia ja lisätietoa voi kysyä verkkopuntari@sydan.fi tai puhelimitse 050 342 8945. 

Jos ei ole käynyt vielä perehdytystä, voi toimia apuohjaajana kurssilla, jossa on yksi perehdytykseen osallistunut ohjaaja. Myös liikunnanohjaajat voivat toimia ohjaajina, jolloin suositellaan ohjaaja-vastinparia terveydenhuollosta.  

Verkkopuntari on kehitetty Satakunnan Sydänpiirissä.

Satakunnan Sydänpiiri toimii Verkkopuntarin kansallisena kehittäjänä, hallinnoijana ja tarjoaa tukea sekä ohjaajille että osallistujille.  Satakunnan Sydänpiiri järjestää ohjaajille perehdytyksiä sekä verkostotapaamisia. 

Skip to content