Ryhmä syntyy sillä hetkellä, kun se tapaa ensimmäisen kerran. Sen jäsenet ovat epävarmoja siitä, miten pitäisi toimia ja mitä ryhmän ohjaaja ja toiset ryhmäläiset heistä ajattelevat. Siksi ryhmässä työskentelyn aloitus on tärkein vaihe koko ryhmän ohjaamisessa.
Ryhmän jäsenet liittyvät emotionaalisesti toisiinsa sen mukaan, miten turvalliseksi he kulloinkin olonsa ryhmässä tuntevat. Kannattaa käyttää vaivaa ja aikaa ryhmän muodostamiseen tai siihen liittymiseen. Alussa vuorovaikutus ja kiinnostus kohdistuvat ohjaajaan:
– Asioita, joita ohjaaja arvostaa, yleistyvät ryhmässä
– Osallistujat etsivät vihjeitä oikeasta tavasta olla ryhmässä ohjaajalta (vrt. oma epävarmuus)
– Kelpaanko minä?
– Kelpaako ryhmä ja ohjaaja?
Varsinkin alkuvaiheessa ryhmää kannattaa aktiivisesti ryhmäyttää. Jatkuva ryhmäyttäminen vahvistaa ryhmän toimintakykyä, parantaa sen ilmapiiriä ja lisää turvallisuudentunnetta ryhmässä. Käytännössä ryhmää on helpoin huoltaa toistuvilla ryhmätapaamisilla, joissa vahvistetaan ryhmän ilmapiiriä ja tapaa toimia yhdessä.
Jotta ryhmä voisi toimia yhdessä, täytyy jokaisen ryhmän jäsenen tuntea, että ryhmässä on paikka juuri hänelle. Tämä tunne syntyy, kun tulee kuunnelluksi keskeytyksettä. Ryhmän yhteistyö edellyttää myös toisten ryhmän jäsenten kuuntelua ja kunnioittamista. Kun ryhmätapaaminen aloitetaan näin, ryhmän ilmapiiri alkaa heti muotoutua oikeaan suuntaan. Lisäksi ryhmän jäsenet oppivat tuntemaan paremmin toisiaan ja sitä, mitä toisten elämään kuuluu.
Ryhmäyttämistehtäviä
Uudet nimet
1. Pyydä ryhmän jäseniä valitsemaan itselleen jokin myönteinen ominaisuus, joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimi (Anni Aurinkoinen, Antti Ahkera, Kim Kaunis). Valitse myös itsellesi ominaisuus.
2. Kiertäkää ryhmässä ja esittäytykää uudella nimellänne.
3. Lopuksi pyydä ryhmäläisiä kertomaan yhdellä lauseella, miksi he valitsivat juuri kyseisen ominaisuuden.
Lauseenalku
Kerro ryhmälle lauseenalku, jota jokainen ryhmän jäsen jatkaa vuorollaan yhden lauseen verran. Jos ryhmäläiset alkavat toistaa samoja asioita, voit vaihtaa toiseen lauseenalkuun. Myös sinä jatkat lausetta omalla vuorollasi.
Minä paperilla
Ryhmän jokainen jäsen kirjoittaa nimilapun keskelle oman nimensä mahdollisimman isoilla kirjaimilla. Nimilapun kuhunkin kulmaan kirjoitetaan vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: (1) odotukseni tästä ryhmästä ja sen tavoitteista (2) kolme myönteistä adjektiivia itsestä (3) kotipaikkani (4) unelmani.
Miten aamu alkoi?
Jokainen kertoo vuorollaan nimensä sekä jotain mikä ilahdutti/ihmetytti/harmitti tänä aamuna. Puheenvuorot voi kellottaa, esimerkiksi 1min/ puhuja. Harjoitus sopii ensitapaamiseen ja on helppo tapa kertoa itsestään välittömästi jotakin hiukan henkilökohtaista, mutta silti itse haluamallaan tasolla. Asian voi myös kertoa valitsemalla siihen sopivan kuvan tai kortin.
Esittäytyminen
Tuttu ja turvallinen tapa on esittäytyä jonkin välineen, kuten sanan, kuvan, värin tai esineen avulla. Tehtävänanto voi olla esimerkiksi:
1. Valitse kortti/kuva/esine, joka kertoo jotain sinusta.
2. Valitse kortti/kuva/esine, joka puhuttelee sinua tänään.
3. Aihe, joka liittyy esim. elintapamuutokseen?
Kotipaikka
Kotipaikka-tehtävässä osallistujat tutustuvat toisiinsa kartan avulla. Jokainen merkitsee karttaan kaksi paikkaa: missä asuu nyt (fyysinen kotipaikka = talo) ja mistä tuntee olevansa kotoisin (henkinen kotipaikka = sydän).
Heijasta kysymys valkokankaalle tai näytä isolta näytöltä. Parit tai pienryhmät voivat jutella yhdestä aiheesta kerrallaan. Juttukavereita kannattaa vaihtaa välillä.
Kysymyssarjat keskustelun avaamiseksi
Ryhmärenki.fi -sivuston Kirsi Alastalon tuottamaa materiaalia ryhmäytymisen tueksi, sopii myös etätapaamisessa jaettavaksi:
Siirry tätä linkkiä painamalla ryhmarenki.fi -sivustolla olevaan kysymyssarja 1:een (pdf)
Siirry tätä linkkiä painamalla ryhmarenki.fi -sivustolla olevaan kysymyssarja 2:een (pdf)
Siirry tätä linkkiä painamalla ryhmarenki.fi -sivustolla olevaan kysymyssarja 3:een (pdf)
Siirry tätä linkkiä painamalla ryhmarenki.fi -sivustolla olevaan kysymyssarja 4:een (pdf)
Laatikkoleikki-nettipeli
Laatikkoleikki-nettipelissä osallistujat valitsevat vuorotellen laatikon, josta pomppaa esiin kysymys.
Lisämateriaalia tutustumisvaiheeseen
Palaa takaisin kohtaan Motivaation ja sitoutumisen tuki tätä linkkiä painamalla.