Vegetarisk kost har blivit allt populärare. De vegetariska dieter som följer rekommendationerna främjar hälsan i alla åldrar.
Vegetarianer delas i tre huvudgrupper beroende på i vilken utsträckning de undviker produkter av animaliskt ursprung. Lakto-ovovegetarianerna äter förutom mjölkprodukter också ägg, laktovegetarianerna godkänner användningen av mjölkprodukter och veganerna äter ingenting av animaliskt ursprung. Gränsen mellan olika vegetariska dieter kan dock vara svävande.

Ju färre produkter av animaliskt ursprung, såsom kött, fisk, ägg och mejeriprodukter i kosten, desto mer noggrann uppmärksamhet måste ägnas åt ett tillräckligt näringsintag för att säkerställa god näringsstatus. Den vegetariska kostens säkerhetn kan bedömas genom att titta på närvaron eller frånvaron av näringsämnen som är låga i dem, såsom vitamin B12, vitamin D, kalcium, zink, järn, jod och n-3-fettsyror.
En vegansk kost utan kosttillskott utsätter dig för brist på vitamin B12, vitamin D, kalcium och jod. Ibland kan försämrad absorption av zink och järn också orsaka deras brist.
Den veganska kosten kompletteras alltid med tillskott som innehåller vitamin B12 och jod, samt andra näringsämnen som kalcium och järn. Veganer bör också säkerställa tillräckligt intag av riboflavin, zink, selen och protein genom att använda berikade livsmedel och/eller kosttillskott efter behov. D-vitamintillskott rekommenderas för alla finländare på grund av den mörka vintern i norr.

För att få i sig de viktiga aminosyrorna är det nödvändigt att äta bönor, frön, nötter och spannmål enligt energibehovet, på ett varierat och dagligt sätt. För att få fram de essentiella fettsyrorna är det nödvändigt att säkerställa, till exempel genom att gynna raps- eller rapsolja och valnötter, och att minska användningen av fetter rika på linolsyror, såsom pinjenötter och solrosolja.
Det gäller att vara alert i näringssammansättningen och veganer bör få individuell näringsvägledning av en nutritionist. Näringsstatusen för blivande och ammande kvinnor på vegansk kost bör övervakas, liksom barns och ungdomars tillväxt och utveckling.
Gravida och ammande mödrar, spädbarn och småbarn är särskilt känsliga för till exempel vitamin B12-brist. När det är som allvarligast kan vitamin B12-brist orsaka irreversibla neuroutvecklingsstörningar redan vid några månaders ålder. Veganer får lite D-vitamin från mat. D-vitaminbrist kan orsaka rissjukdom. Lågt kalciumintag i kombination med lågt D-vitaminintag och i vissa fall lågt proteinintag ökar risken för frakturer.
Mer information om rekommendationen om vegansk kost, vitaminer och mineralämnen finns i avsnittet Information + denna vecka.