Fem frågor om blodsocker

Frukost på en vit duk. Ett mjölkglas, en halv kivi, en sked samt en skål med gröt och blåbär.
Bild: Hjärtförbundet/Anna Kara

1. “Vad avses med blodsocker?”

Med blodsocker avses glukos i blodet. Källor som påverkar blodsockret är huvudsakligen mat, dryck, glykogen som frigörs av musklerna och levern samt glukos som produceras av levern. Regleringen av blodsockret är noggrann och blodsockret varierar mycket lite hos friska människor. Det vanliga variationsintervallet för blodsockret avviker sällan från 4-8 mmol/l.

Referensvärdena för blodsockret anger kroppens sockeromsättning. Efter fasta, dvs. 10–12 timmar utan näring, har en frisk människa 6 mmol/l eller lägre blodsocker i fasteblodprovet. Vid sockerbelastningstest hos friska människor blir blodsockret under 7,8 mmol/l.

2. “Jag gick på sockerbelastningstest. Vad innebär fasteglukos och vad är nedsatt sockertolerans? ”

Om sockret i fasteblodprovet är 6,1-6,9 mmol/l är det fråga om förhöjd fasteglukos. Om blodsockerhalten i sockerbelastningstestet är 7,8-11 mmol/l vid två timmar eller två timmar efter måltiden, talar man om nedsatt sockertolerans. Både förhöjd fasteglukos och nedsatt sockertolerans är former av fördiabetes.

3. “När är det fråga om diabetes?”

Om glukoshalten i fasteblodprovet är 7,0 mmol/l eller över eller om fasteglukosen efter två timmars sockerbelastning är 11,1 mmol/l eller högre är det fråga om diabetes.

4. “Hur ökar övervikt risken för diabetes i vuxen ålder?”

När fettet samlas i musklerna och levern försämras effekten av det blodsockersänkande insulinet i vävnaderna. När effekten av det blodsockersänkande insulinet minskar strävar kroppen efter att balansera situationen genom att producera mer insulin för att blodsockret ska förbli normalt. Förr eller senare blir kroppen trött och orkar inte producera tillräckligt med insulin, vilket leder till att blodsockret stiger.

5. “Min far har diabetes, hos mig har det ännu inte konstaterats. Kan jag göra nåt? ”

Tyvärr kan man inte påverka alla riskfaktorer, såsom kön, ålder och arvsmassa, men levnadsvanorna har stor betydelse för förebyggandet och behandlingen av typ 2-diabetes.

Om viktindexet (BMI) är 25–30 är risken att insjukna i typ 2-diabetes 5–10 gånger större än normalt. När viktindexet är över 30 är risken 15–30 gånger och när det är över 37 är risken 40 gånger större. Redan en viktminskning på cirka 5 procent förebygger diabetes effektivt. Om fasteblodsockret och två timmars sockervärdet börjar vara förhöjda är det dags att agera. Genom en tidigt börja göra en livsstilsförändring är det möjligt att förhindra eller avsevärt försena utbrottet av typ 2-diabetes.

Gå tillbaka till avsnittet Information+ med den här länken.

Skip to content